Yhteystiedot

Suomen mittavin viljaosaamisen keskittymä

Vilja on ehtymätön innovaatioiden lähde ja jatkuvan tuotekehityksen kohde. Uudet avaukset vaativat myös uusia investointeja.

Aktiivinen yhteistyöverkosto

Päijät-Hämeessä toimii aktiivisesti Suomen mittavin ja monipuolisin viljaosaamisen keskittymä. Vuonna 2003 perustettu Päijät-Hämeen Viljaklusteri on alueen viljan viljelijöiden sekä viljaraaka-ainetta jalostavien yrityksien muodostama yhteistyöverkosto. Sen tehtävänä on edistää viljelijöiden sekä klusteriyritysten verkostoitumista, tukea viljaa jalostavien yritysten välistä yhteistyötä sekä nostaa maakunnan viljaosaamisen profiilia.

Päijät-Hämeen Viljaklusterissa on edustettuna koko arvoketju viljan viljelijöistä teollisuuteen ja vähittäiskauppaan. Mukana on kaksi erillistä viljaketjua, leipäketju ja juomaketju, joihin kuuluvissa yrityksissä viljan jyvät jalostetaan teollisuuden, kaupan ja anniskelutoiminnan kautta kuluttajalle tai jatkojalostukseen.

Viljaklusterin yritysten viime vuosina tekemillä yhteensä yli 100 miljoonan euron investoinneilla on iso merkitys yrityksille, koko alalle sekä Lahden seudulle.

Kuvassa Sinuhen Jälkiuuniruisneppari-pussi sekä sen edessä lautasella kaksi ruisnepparia, joiden päällä juustoviipaleet. Pöydällä on myös Oivariini-paketti sekä juustopala lautasen päällä.

Kuvassa taustalla miehiä uimashortseissa oluet kädessä saunan edustalla. Etualalla puisen penkin päällä saunavihta sekä olut- ja sahtipulloja.

Viking Malt Group ilmoitti syksyllä 2020 rakentavansa uuden mallastamon Lahteen. Pippo-Kujalan yritysalueelle sijoittuvan investoinnin arvo on noin 90 miljoonaa euroa. Mallastamo on Lahden seudun toiseksi suurin teollinen investointi Hartwallin tuotantolaitoksen rakentamisen jälkeen, ja yksi Suomen elintarviketeollisuuden suurimmista investoinneista 2000-luvulla. Työt alueella käynnistyvät keväällä 2021 ja ensimmäiset toiminnot siirtyvät uudelle alueelle loppuvuodesta 2022.

Fazerin tehdasalueella Lahdessa on parhaillaan käynnissä kolme rakennushanketta. Suurin hanke, ksylitolia valmistava tehdas, käyttää raaka-aineenaan kauran jyvän kuoria. Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin parhaillaan laajennettavan kauramyllyn viereen Lahteen. Valmistuttuaan se on maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee sataprosenttisesti yrityksen tuotannon omasta sivujakeesta. Ksylitolitehdas tuottaa sivuvirtana kaurankuorikakkuja, jotka ohjataan poltettavaksi uuteen biolämpölaitokseen. Se kehittää lämpöä ja höyryä koko Fazerin tehdasalueen tarpeisiin.

Vuonna 2020 Fazer osti gluteenittomiin tuotteisiin erikoistuneen Vuohelan Herkun leipomo- ja myllyliiketoiminnot. Moderni Vuohelan gluteeniton leipomo sijaitsee Jokimaan yritysalueella.

Viipurilainen kotileipomo teki Asikkalan Vääksyssä vuosina 2019-2020 noin 1,5 miljoonan euron investoinnin. Vahva kasvu on tuonut mukanaan jo 25 uutta työpaikkaa. Yritys on viiskertaistanut liikevaihtonsa muutettuaan vuonna 2014 Lahdesta nykyisiin tiloihinsa Vääksyyn.

Hartwall investoi merkittävästi Lahteen vuonna 2017 Lahteen, kun se perusti tehtaansa yhteyteen erikoisolutpanimon. Hartwallin mukaan merkittävän investoinnin taustalla on olutkulttuurin muutos kotimaassa. Investoinnin myötä Hartwall vastaa paremmin kuluttajien toiveisiin ja saa oluenvalmistukseen uudenlaista notkeutta: panimossa kehitetään uutta ennakkoluulottomasti, valmistetaan monipuolisesti erikokoisia tuote-eriä ja erilaisia oluttyylejä sekä tehdään yhteistyötä myös kansainvälisten panimomestareiden kanssa.

Teerenpeli teki Lahteen vuonna 2015 kahden miljoonan euron investoinnin rakennuttamalla uuden viskitislaamon, jonka myötä tynnyröitävän viskitisleen valmistus nelinkertaistui. Teerenpeli Tislaamo on Suomen suurin ja yksi vanhimmista viskitislaamoista sekä ainoa, joka käyttää perinteisiä tislausmenetelmiä. Sen viskin valmistus on yhtään liioittelematta maailman parasta, sillä vuonna 2020 Teerenpeli Panimo & Tislaamo voitti Worldwide whisky producer -sarjan maailman suurimmassa alkoholikilpailussa, International Wine and Spirit Competitionissa (IWSC).

Katso Viljaklusterin videot!

Viljaklusterin Juomaketju esittäytyy

Tutustu Viljaklusterin Leipäketjuun

Kotimaisen viljan asiantuntijat

Tutustu Viljaklusterin yrityksiin etusivulla