Yhteystiedot

Tuotekehitys ja tutkimus

Viime vuosina viljapohjaisten tuotteiden määrä on lisääntynyt ja monipuolistunut vauhdilla. Uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti ja trendejä seurataan herkeämättä. Erityisesti luonnollista superruokaa olevan kauran terveysvaikutukset ovat nousseet esille niin koko Suomessa kuin maailmallakin. Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT)  sekä LAB-ammattikorkeakoulu tukevat viljaklusteriyritysten tuotekehitys- ja tutkimustyötä,  ja yhdessä Koulutuskeskus Salpauksen kouluttavat osaajia yritysten palvelukseen.

Kaura tuotekehityksen keskiössä

Päijät-Hämeen Viljaklusterin yrityksissä tehdään korkeatasoista tutkimusta ja tuotekehitystä muun muassa kauran tuotteistamiseksi ja jalostamiseksi. Tutut kauratuotteet ovat saaneet rinnalleen aivan uudenlaisia tuoteinnovaatioita. Uusia, terveyttä edistäviä sekä vastuullisesti tuotettuja tuotteita kokeillaan ja kehitetään Viljaklusterin yrityksissä jatkuvasti.

Puhtikaura valittiin vuonna 2016 vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi. Erityisen menetelmän avulla valmistettu ja esikypsennetty kaurapuuteri antaa mahdollisuuden käyttää täysjyväkauraa täysin uudella tavalla. Tuoteinnovaatio syntyi Viipurilaisen Kotileipomon, maanviljelijöiden ja Taivalkosken myllyn yhteistyöllä.

Fazer Aurora Beetaglukaani on Fazer Myllyn kaurapohjainen raaka-aine terveysvaikutteisten tuotteiden valmistamiseen. Se on luonnollinen ja helppo tapa lisätä kauran beetaglukaanin (liukoisen ravintokuidun) hyödyt monenlaisiin elintarvikkeisiin, juomiin sekä lisäravinteisiin.

Kauran erikoistuotteisiin lukeutuu myös Fazer Alku Kauraöljy, joka sisältää monityydyttymättömiä rasvahappoja ja runsaasti E-vitamiinia. Ruuanlaitossa muiden öljyjen tapaan hyödynnettävä kauraöljy on valmistettu sataprosenttisesti suomalaisesta kaurasta, ilman lisäaineita.

Fazer Myllyn leivänparanne sisältää Fazerin patentoimaa LOFO™ -nimistä entsyymiä, joka vähentää tehokkaasti fruktaanin määrää leivässä. Fazer LOFO™ on maailman ensimmäinen entsyymiratkaisu, jolla saadaan alhainen FODMAP-pitoisuus vehnä- ja ruisleivontaan.

Kauraa on hyödynnetty myös Hartwallin erikoisolutpanimo Mattssonilla. Vaikka kauran suosion kasvu on ollut selkeä ilmiö Suomessa, Pohjoismaissa ja myös maailmanlaajuisesti, oluissa se ei ole näkynyt kovinkaan voimakkaasti. Mattsson Oat Pale Ale tarjoaa vaihtoehdon jatkuvasti kasvavaan oluiden tyylikirjoon. Se on pihkanvärinen pintahiivaolut, johon on käytetty reilusti Lahden lähellä viljeltyä kauraa.

Sprau-tuotenimellä kulkeva Viking Maltin viimeisin tuoteinnovaatio on idätettyä härkäpapua. Käyttövalmis kasviproteiini on valmistettu ainutlaatuisella menetelmällä, jonka ansiosta se maistuu kehittäjiensä mukaan paremmalta kuin kaupan hyllyiltä löytyvät härkäpapuvalmisteet. Sprau:sta on saatu valmistusvaiheessa poistettua myös merkittävän määrä pavuille luontaisia FODMAP-yhdisteitä, jotka aiheuttavat suolistossa kaasun muodostumista.

”Elintarvikealalla tuotekehityksen on oltava jatkuvaa. Ruokatrendit ja kuluttajien vaatimukset muuttuvat. Uusia tuotteita ja tuotelaatua kehitetään intensiivisemmin ja innovatiivisemmin kuin millään muulla alla”

Pekka Mäki-Reinikka, Senior Advisor at Fazer Group

Kotimaisen viljan asiantuntijat

Tutustu Viljaklusterin yrityksiin etusivulla