Yhteystiedot

Tuotekehitys ja tutkimus

Viime vuosina viljapohjaisten tuotteiden määrä on lisääntynyt ja monipuolistunut vauhdilla. Uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti ja trendejä seurataan herkeämättä. Erityisesti luonnollista superruokaa olevan kauran terveysvaikutukset ovat nousseet esille niin koko Suomessa kuin maailmallakin. Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT)  sekä LAB-ammattikorkeakoulu tukevat viljaklusteriyritysten tuotekehitys- ja tutkimustyötä,  ja yhdessä Koulutuskeskus Salpauksen kouluttavat osaajia yritysten palvelukseen.

Kaura tuotekehityksen keskiössä

Päijät-Hämeen Viljaklusterin yrityksissä tehdään korkeatasoista tutkimusta ja tuotekehitystä muun muassa kauran tuotteistamiseksi ja jalostamiseksi. Tutut kauratuotteet ovat saaneet rinnalleen aivan uudenlaisia tuoteinnovaatioita. Uusia, terveyttä edistäviä sekä vastuullisesti tuotettuja tuotteita kokeillaan ja kehitetään Viljaklusterin yrityksissä jatkuvasti.

Elintarvikelaboratorio – Food Pilot Plant

LAB-ammattikorkeakoulun elintarvikelaboratoriossa on mahdollista testata ja kehittää monenlaisia elintarvikkeita ja niiden tuotantomenetelmiä sekä tutkia ja parantaa tuotteiden ominaisuuksia. Myös pienimuotoisten koe-erien valmistaminen kuluttajatestejä varten onnistuu.

Toimintaympäristö, jossa on monipuolinen laitevalikoima ja LABin asiantuntijat mahdollistamassa ketterämpiä tuotekokeiluja esimerkiksi viljaklusteriyrityksille.

Fazer Aurora Beetaglukaani on Fazer Myllyn kaurapohjainen raaka-aine tuotteiden ravitsemuksellisen sisällön rikastamiseen. Se on luonnollinen ja helppo tapa lisätä kauran beetaglukaanin (liukoisen ravintokuidun) hyödyt monenlaisiin elintarvikkeisiin, juomiin sekä lisäravinteisiin.

Kauran erikoistuotteisiin lukeutuu myös Fazer Aurora Kauraöljy, joka sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja ja E-vitamiinia. Tämä erinomainen luonnonkosmetiikan raaka-aine on valmistettu hellävaraisesti suomalaisesta kaurasta ympäristöystävällisellä hiilidioksidiuutolla. Fazer valmistaa myös kauraöljyä elintarvikekäyttöön Fazer Alku -brändin alla.

Fazer Myllyllä on maailmanluokan osaaminen leivänparanneteknologiassa. Yksi viimeisimmistä Fazerin innovaatioista sisältää Fazerin patentoimaa LOFO™ -nimistä entsyymiä, joka vähentää tehokkaasti fruktaanin määrää leivässä. Fazer LOFO™ on maailman ensimmäinen entsyymiratkaisu, jolla saadaan alhainen FODMAP-pitoisuus vehnä- ja ruisleivontaan.

 

Kauraa on hyödynnetty myös Hartwallin erikoisolutpanimo Mattssonilla. Vaikka kauran suosion kasvu on ollut selkeä ilmiö Suomessa, Pohjoismaissa ja myös maailmanlaajuisesti, oluissa se ei ole näkynyt kovinkaan voimakkaasti. Mattsson Oat Pale Ale tarjoaa vaihtoehdon jatkuvasti kasvavaan oluiden tyylikirjoon. Se on pihkanvärinen pintahiivaolut, johon on käytetty reilusti Lahden lähellä viljeltyä kauraa.

Sprau-tuotenimellä kulkeva Viking Maltin viimeisin tuoteinnovaatio on idätettyä härkäpapua. Käyttövalmis kasviproteiini on valmistettu ainutlaatuisella menetelmällä, jonka ansiosta se maistuu kehittäjiensä mukaan paremmalta kuin kaupan hyllyiltä löytyvät härkäpapuvalmisteet. Sprau:sta on saatu valmistusvaiheessa poistettua myös merkittävän määrä pavuille luontaisia FODMAP-yhdisteitä, jotka aiheuttavat suolistossa kaasun muodostumista.

Puhtikaura valittiin vuonna 2016 vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi. Erityisen menetelmän avulla valmistettu ja esikypsennetty kaurapuuteri antaa mahdollisuuden käyttää täysjyväkauraa täysin uudella tavalla. Tuoteinnovaatio syntyi Viipurilaisen Kotileipomon, maanviljelijöiden ja Taivalkosken myllyn yhteistyöllä.

Päijät-Hämeessä panostetaan ruokaan ja juomaan
– elintarvikealan hankkeilla tavoitellaan yritysten kasvua ja kansainvälistymistä.

Tutustu kehitys- ja koulutusorganisaatioiden hankkeisiin

Kotimaisen viljan asiantuntijat

Tutustu Viljaklusterin yrityksiin etusivulla

”Elintarvikealalla tuotekehityksen on oltava jatkuvaa. Ruokatrendit ja kuluttajien vaatimukset muuttuvat. Uusia tuotteita ja tuotelaatua kehitetään intensiivisemmin ja innovatiivisemmin kuin millään muulla alalla.”

Pekka Mäki-Reinikka, elintarviketeollisuuden kokenut ammattilainen, eläkkeellä,
Fazer Myllyn entinen toimitusjohtaja