Yhteystiedot

Kiertotalous ja ympäristö

Päijät-Hämeen Viljaklusterin yritykset ovat kiertotalouden edelläkävijöitä. Klusteriyritykset pyrkivät jatkuvasti pienentämään toimintansa ympäristövaikutuksia.

Sivuvirroille uusia käyttökohteita ja uutta liiketoimintaa

Lahden seudun elintarviketeollisuuden sivuvirroille haetaan jatkuvasti uusia käyttökohteita ja sen kautta taloudellisia hyötyjä.

Juomanvalmistuksen sivutuotteita hyödynnetään muun muassa bioetanolin valmistuksessa ja eläinten rehuna. Hartwallin panimolla lajitellaan kaikki mahdollinen pahvista puuhun, alumiiniin ja muoviin. Materiaalien lisäksi panimo kierrättää juomavalmistuksessa syntyvät sivutuotteet, kuten mäskin, ylijäämähiivan ja hukkanesteet.

Oluen valmistuksen sivutuotteena syntyvää mäskiä on myyty kautta aikojen eteenpäin rehutoimittajille. Nyt mäskille etsitään myös uusia hyödyntämistapoja mm. paperin- ja kartonginvalmistuksesta, jossa mäski voi sopivassa suhteessa korvata osan puuperäisistä kuiduista.

Myös Fazerin Kauramyllyn sivutuotteesta uusimmalla teknologialla valmistettava ksylitoli on erinomainen esimerkki modernin kiertotalouden innovaatiosta. Ksylitolimarkkinoiden odotetaan kasvavan, ja Fazerin tavoitteena on myydä maailmanlaajuisesti tätä kasvipohjaista, suomalaista alkuperää olevaa raaka-ainetta.

Kauramyllyn sivutuotetta hyödynnetään myös Fazerin Lahden tehdasalueelle rakentuvassa Lahden Energian biolämpölaitoksessa, joka tuottaa bioenergiaa Fazerin Lahden myllyn, leipomon ja hapankorpputehtaan sekä vuonna 2021 valmistuvan ksylitolitehtaan tarpeisiin. Uuden lämpölaitoksen polttoaineena käytetään pääosin ksylitolitehtaalta tulevaa kaurankuorimassaa. Kaurankuoria on käytetty myös Fazer Myymäläleipomoissa käytössä olevien kaurankuoripussien valmistukseen. Tämän ainutlaatuisen pakkausinnovaation valmistusmateriaalista 25 % on kaurankuorta.

Fazer kehittää jatkuvasti sivuvirtojen jalostusastetta, jotta akanaakaan ei mene hukkaan, ja on yhteistyössä viljan arvoketjussa kehittämässä ympäristöystävällisempää viljelyä.

Parhaillaan viljaklusterissa kehitetään myös mm. hiilidioksidin talteenottoa sekä etsitään uusia hyödyntämiskeinoja elintarvike- ja prosessiteollisuuden tuottamalle hiilidioksidille.

99,8% jätteestä kierrätykseen Hartwall

Lämpöä kauramyllyn sivujakeesta Fazer

Vastuullisuus syntyy paikallisista raaka-aineista Viipurilaisen kotileipomo

Oluet ja viskit uusiutuvalla energialla Teerenpeli

”Kiertotaloudessa ei ole enää kyse siitä, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Nyt on kyse siitä, että sivuvirroista luodaan uutta tuottoisaa liiketoimintaa.”

– Jarkko Arrajoki, Fazer

Lue artikkeli

Kotimaisen viljan asiantuntijat

Tutustu Viljaklusterin yrityksiin etusivulla